Ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, a declarat, vineri, într-o conferință de presă care a avut loc la Aeroportul Internațional din Timișoara, că unii dintre romii repatriați s-au integrat în societate cu ajutorul Franței și că aceste exemple pot fi urmate și de alții.
Ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, a spus că romii care se află încă în Franța pot lua exemple pozitive de la cei care și-au deschis o afacere în România cu banii primiți de la statul francez.
„Sunt cazuri care funcționează când vorbim de romii repatriați de autoritățile franceze. Există soluții. Am vizitat un șantier în localitatea Șag. Este vorba despre construcția unui after school într-un cartier de romi. Deci banii sunt cheltuiți tot în favoarea lor. Nu este ușor, dar trebuie să folosim aceste exemple pozitive pentru a continua”, a spus Philippe Gustin.
Ambasadorul Franței a vorbit și despre eforturile României de integrare în Spațiul Schengen, el afirmând că a vizitat fronitera de la Stamora-Moravița și că este încântat de măsurile luate.
„Am fost plăcut surprins că toate echipamentele au fost puse în aplicare și că funcționează așa cum trebuie”, a afirmat Philippe Gustin.
El a spus că aceasta este prima sa vizită la Timișoara de când este ambasador și prima sa vizită în țară. În cele două zile de vizită a Timișoarei, ambasadorul s-a întâlnit cu autoritățile locale, cu oamenii de afaceri francezi și a depus coroane de flori la Cimitirul Eroilor, unde sunt îngropați 24 de ostași francezi căzuți în primul război mondial.
În cursul anului trecut, sute de romi au fost repatriați din Franța, ajungând cu mai multe curse charter pe Aeroportul Internațional Timișoara.
În luna ianuarie a acestui an, un număr de 164 de romi, printre care opt copii cu vârste sub doi ani, au fost repatriați de autoritățile franceze, ajungând cu o cursă charter pe Aeroportul Internațional Timișoara, ei primind 300 de euro pentru fiecare adult și 100 de euro pentru fiecare copil pentru a se întoarce în România.